Lokální a udržitelná výroba

Doprava zdarma od 700 zł

Až 60 dní na vrácení od 49 Kč

Objednejte si i telefonicky

Recept na tradiční vánočku

08.11.22 Ing. Magdaléna Kuncová 8981x přečteno

Sdílet



Upečte si s námi chutnou tradiční vánočku. Věděli jste, že se tradičně plete z devíti pramenů? Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, zemi a vzduch, prostřední rozum, cit a vůli a vrchní dva jsou za lásku a vědění.

Přesně takto vánočku i pleteme – jednodušším postupem, který zvládne i vánočkový začátečník. Výsledek stojí rozhodně za to.

SUROVINY NA BEEEZVA VÁNOČKU

Těsto
·         100 g cukru moučka
·         30 g čerstvého droždí
·         600 g polohrubé mouky
·         250 ml teplého mléka
·         3 vejce (z toho 2 bílky na potření)
·         125 g másla

Do těsta
·         1 hrst mandlí
·         1 hrst rozinek, namočené v rumu
·         1 hrst kandované citrusové kůry

Posyp
·         2 lžíce mandlových lupínků
·         Moučkový cukr

POSTUP

Přichystejte si suroviny chvíli předem, aby měly pokojovou teplotu. Nerovnoměrné teploty by mohly prodloužit proces kynutí. Rozinky si namočíme do rumu.

1.       Droždí si rozdrobíme do misky se lžící cukru a mícháme, dokud se směs nerozpustí, nevytvoří kaši. Přidáme dvě lžíce mouky, 60 ml teplého mléka a misku přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (přibližně 10 minut).

Teplota mléka je základem dobrého vykynutí těsta. Ideální teplota je okolo 35 °C. Pokud má mléko přes 40 °C, kvasnice nemusí přežít, nižší teplota zase nepodpoří proces kynutí.

2.       Mezitím si smícháme prosetou mouku (prosetí ji provzdušní), mléko, cukr, 1 vejce a 2 žloutky (zbylé dva bílky si necháme na potření), vmícháme kvásek a až úplně nakonec, ne dříve, máslo.

Do těsta můžeme zapracovat buď zchladlé rozpuštěné máslo nebo změklé máslo nastrouhat, a to se během hnětení rozpustí. Přimíchat jej do těsta změklé je možná malinko namáhavější, ale mnohem lépe se s ním poté pracuje.

3.       Nyní těsto hněteme zhruba 10 minut s pomocí vařečky nebo v robotu s hnětacím nástavcem, až je krásně hladké a prakticky se nelepí. Těsto necháme vykynout do dvojnásobku, mísu přikrytou utěrkou odložíme do peřin zhruba na 45 minut. Záleží na teplotě, proto může být „dvojnásobek“ ideální měřítko.

Proces hnětení nesmíme podcenit, je vlastně tím nejdůležitějším – pečte s láskou a pečlivostí a do hnětení dejte i kus sebe.

4.       Do těsta zapracujeme nahrubo nasekané mandle, kandovanou citrusovou kůru a nabobtnalé rozinky z rumu.

Přikryjeme a necháme opět kynout dalších 45 minut. 

5.        Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejně velkých bochánků, pro přesnost použijeme váhu a necháme ještě chvíli kynout. Pokud si troufnete plést vánočku z 9 pramenů najednou, samozřejmě můžete.

My jsme zvolili jednodušší variantu a popsali Vám návod na vánočku složenou ze tří pater, která jsou pletená z 4, 3 a 2 pramenů.

6.       Z prvních 4 si vyválíme prameny silné asi jako palec a na jednom konci je pevně spojíme. Pracujeme vždy s pramenem vlevo a pokračujeme doprava. Tedy levý první pramen přehodíme přes druhý, podhodíme pod třetím a zase přehodíme přes čtvrtý. Poté bereme pramen, který je zase úplně vlevo a přehodíme, podhodíme, přehodíme.

Během těchto kroků se snažíme prameny utahovat. Toho docílíme, že si jednotlivé prameny budeme dávat při práci trochu více do stran – jakmile zkusíte, pochopíte. Na konci prameny spojíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Hranou dlaně zploštíme střed, aby nám na toto patro další část hezky sedla a potřeme bílky.

7.       Poté pleteme ze 3 pramenů, kdy krajní prameny klademe vždy doprostřed. Opět utahujeme a výsledek položíme na již hotové patro. Opět zploštíme a potřeme bílky.

8.       Ze zbylých dvou pramenů uděláme cop, tentokrát delší, jelikož budeme zastrkovat pod vánočku.

9.       Celou vánočku potřeme bílky, posypeme mandlemi a pro zajištění upevníme špejlemi, aby se nám nerozjela a necháme ještě 15 minut kynout.

Vánočku je možné potírat i celým vejcem, nicméně při pečení více tmavne a měla by se přikrývat papírem.

10.       Vánočku pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté snížíme na 160 °C a pečeme dalších 30 minut dozlatova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť. 

Čtěte také

20 důvodů, proč nosit dřeváky

20 důvodů, proč nosit dřeváky

309894x přečteno

Přečíst
Jak prát produkty z ovčí vlny

Jak prát produkty z ovčí vlny

283101x přečteno

Přečíst

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Kam dále?

Ovečkárna pomáhá: Přispějte s námi na mobilní spirometr pro Kroměřížskou nemocnici
Pomáháme

Ovečkárna pomáhá: Přispějte s námi na mobilní spirometr pro Kroměřížskou nemocnici

08.07.25Ing. Michaela Dvořáková142x přečteno

V Ovečkárně věříme, že každý dobrý skutek má smysl – a že když spojíme síly, můžeme společně změnit lidské příběhy k lepšímu.

Přečíst
Chůze naboso: přirozená cesta ke zdraví
Rady a tipy

Chůze naboso: přirozená cesta ke zdraví

03.07.25Ing. Michaela Dvořáková2024x přečteno5 minuta čtení

Objevte výhody bosé chůze. Řekneme vám, jak začít s chůzí naboso, pro koho je vhodná i jak si vytvořit domácí boso chodníček.

Přečíst
Letní novinky na Ovečkárně
Novinky

Letní novinky na Ovečkárně

02.07.25Mgr. Zuzana Šimková18703x přečteno4 minuta čtení

Zamilujte si přírodní a pohodlné novinky pro jaro a léto. Letošní trendy sází na pohodlí, přírodní materiály a jednoduché střihy, které sluší opravdu každému.

Přečíst
Máte dotaz? Napište nám na
info@oveckarna.cz

Vložit do košíku

Barevné varianty

Vyberte velikost

Detail produktu

Bééé, já jsem Májenka,

nerada ruším, ale potřebuji od vás kopýtko na to, že můžu zaznamenávat, jak se vám na Ovečkárně líbí. Jen tak se vám totiž budu moct věnovat s péééčí, kterou si zasloužíte. Na své kopýtko vám můžu odpřísáhnout, že vše, co zjistím, u mě zůstane v bééézpečí.

Personalizuj

Béééru si vaši spokojenost na starost. Dejte mi vědět, s jakými cookies můžu pracovat a pamatujte prosím, že změny v nastavení se projeví pouze pro prohlížeč, který právě používáte. Své preference můžete kdykoliv jednoduše změnit v patičce webu.

Více informací o tom, jaká data Ovečkárna ukládá, najdete zde.

Technické cookies jsou nééézbytné pro správné fungování webu a všech jeho funkcí.

Umožňují mi ukazovat vám huňatou nabídku na základě vašich preferencí. Taky mi dovolují vám na webu zobrazovat jen to, co vás opravdu zajímá.

Pomáhají mi hledat chyby a měřit výkon webu. Díky nim můžu péééčovat o to, abyste s nákupem na Ovečkárně byli vždy spokojeni.

Tyto cookies jsou bééézva. Můžu se s vámi totiž krom webu potkávat i na sociálních a reklamních sítích, kde se starám, aby pro vás reklamy byly zajímavé.